Derfor er Happy Helper ikke en trussel mod rengøringsbranchen

0
1508
Rengøring til private og erhverv

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

I de seneste år er det myldret frem med disruption-virksomheder som Airbnb, Uber og GoMore. Happy Helper er Danmarks svar på disse virksomheder og beskæftiger sig med privat- og erhvervsrengøring. Kort sagt er Happy Helper en portal, der sætter dig i forbindelse med en privatperson, som tilbyder rengøringsassistance gennem virksomheden. Prisen ligger på omkring 130-140 kr. i timen, og virksomheden er blevet kraftigt kritiseret for løndumping.

Danskerne vil gerne betale for gode vilkår

Den kraftige kritik af virksomheden viser, at Danmark stadig holder fast i den danske model. Ligesom overenskomstforhandlingerne lige nu optager hele landet, er der generelt meget opmærksomhed på, at alle skal have gode vilkår.

Den gennemsnitlige løn for en Happy Helper ligger nemlig langt under, hvad en nyuddannet rengøringsassistent får. Samtidig indeholder lønnen hverken pension, feriepenge eller arbejdsskadeforsikring. Hjælperne er dog forsikret med en ansvars- og ulykkesforsikring.

Erhvervsrengøring er også et håndværk

Især virksomheder stiller høje krav til rengøring, og her oplever mange, at et professionelt firma er den bedste løsning. Det skyldes for eksempel, at der i nogle erhverv er lovkrav til rengøring og hygiejne, og her er det vigtigt, at rengøringshjælpen har styr på sagerne. For det andet er det vigtigt, at rengøringen bliver udført professionelt hver gang. Hvis virksomheden skal kunne fokusere på sin kerneopgave, er det vigtigt, at ting som rengøring bare spiller.

Problemet med platforme som Happy Helper er, at det er svært at vide, hvilken kvalitet man kan forvente. Rengøringshjælperne er ikke uddannede, og Happy Helper tager som udgangspunkt ikke ansvar for rengøringen. De fleste hjælpere er unge studerende eller udlændinge, som kan have svært ved at finde andre jobs. Det betyder ikke, at hjælperne er dårlige til at gøre rent – men de er bestemt ikke uddannet til det. Samtidig er det ikke alle, der opgiver deres indkomst til Skat. Det kan give store problemer for en virksomhed, hvis det kommer frem, at den benytter sig af sort rengøring.