Er du sikker på, at din fyring var berettiget?

0
1599
Var din fyring berettiget?

Denne artikel er baseret på et kommercielt samarbejde og artiklen er betalt for af den eller de virksomheder, der linkes til.

Mange danskere kommer til at opleve at blive fyret mindst én gang i deres liv. For nogle vil det være som led i en sparerunde, men for andre vil det være en personlig fyring, fordi lederen ikke er tilfreds. Mange fyringer sker dog uretmæssigt eller i strid med loven, og så er du berettiget til kompensation. Det er nemlig langtfra alle ledere, der er lige godt til at begrunde en fyring – og til at følge loven.

Spørg en advokat, hvis du er i tvivl

Hvis du er i tvivl, om din fyring var berettiget, skal du altid tage fat i en advokat, der ved noget om ansættelsesret. De kan hjælpe med at gennemgå din sag og sikre, at du er blevet behandlet i overensstemmelse med loven. Der kan nemlig være mange forskellige juridiske kringelkroge, som kun en advokat eller jurist kan finde rundt i. Det kan også være, at det viser sig, at din arbejdsgiver har haft helt styr på reglerne, men så har du i det mindste en advokats ord for det.

Du kan ikke blive fyret for hvad som helst

De fleste af os ved, at man ikke må fyre nogen, fordi de er gravide eller syge. Men der er flere andre forhold, der beskytter dig mod en fyring. Den helt grundlæggende regel er, at din fyring skal være sagligt begrundet – medmindre den altså er del af en sparerunde.

Det betyder for eksempel, at din arbejdsgiver skal kunne påvise, at du ikke præsterer på niveau med dine kollegaer, at du ikke kan samarbejde med dit team, eller at du ikke behandler kunderne ordentligt. Og så skal du have haft mulighed for at rette op på problemet. Det betyder, at du skal have modtaget en advarsel, hvor du også er blevet gjort opmærksom på de mulige konsekvenser. Og så skal du være opmærksom på, at det er din leder, der skal løfte bevisbyrden, hvis du udfordrer fyringen. Du skal altså ikke nødvendigvis selv kunne bevise, at fyringen var uberettiget.